Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οδηγίες για την διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής του Λυκείου για το σχολικό έτος 2011-2012

Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την διδακτέα ύλη των θετικών μαθημάτων Ημερήσιου και Εσπερινού Λυκείου για το σχολικό έτος 2011-2012. Ειδικά για τα μαθήματα Πληροφορικής μπορείτε να δείτε το έγγραφο που αναρτήθηκε από την ΠΕΚΑΠ.


Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά την διδακτέα ύλη για το μάθημα Εφαρμογές Υπολογιστών:

  1. Οι 37 από τις 50 ώρες προτείνεται να είναι συνθετικές εργασίες που θα υλοποιούνται με χρήση διαφόρων εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ελευθερία στην οργάνωση του μαθήματος.
  2. Η προτεινόμενη ύλη προτείνεται να περιλαμβάνει νέες έννοιες όπως το web 2.0 αλλά και θέματα που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθούν οι μαθητές με όλα αυτά αλλά τουλάχιστον με μερικά από αυτά.
  3. Το μάθημα είναι καθαρά εργαστηριαστικό και άρα διεξάγεται στο εργαστήριο.
  4. Οι συνθετικές εργασίες μπορούν να αντλούν την θεματολογία τους από τον χώρο της Πληροφορικής αλλά μπορεί να είναι και διεπιστημονικές.
  5. Η μέθοδος που προτείνεται για την υλοποίηση των συνθετικών εργασιών είναι η μέθοδος project.

Με βάση τα παραπάνω έχω σκεφτεί κάποια πράγματα που θα μου άρεσε να τα υλοποιήσουν οι μαθητές μου. Πρώτα απ' όλα η δημιουργία ενός wiki από τους μαθητές που θα έχει ως κεντρικό θέμα τα online προγράμματα επεξεργασίας εικόνας (π.χ sumopaint). Οι μαθητές θα χωρίζονται σε ομάδες και η κάθε ομάδα θα ασχολείται με ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Στο τέλος θα πρέπει οι μαθητές να υλοποιήσουν και ένα κολάζ εικόνων με το πρόγραμμα αυτό. Μία δεύτερη σκέψη είναι η δημιουργία ιστοσελίδων με θέματα που θα έχουν σχέση με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι ιστοσελίδες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με το online εργαλείο weebly. 

Πάντως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανεβάσω αναλυτικά τον προγραμματισμό της ύλης για το σχολικό έτος 2011-2012. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)

Τι είναι η ανακαλυπτική - διερευνητική μάθηση;