Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι η Τηλεϊατρική; [Video]

Στην ιστοσελίδα homed.gr μπορείτε να βρείτε ένα video στο οποίο ο γιατρός Παπαζήσης Ηλίας εξηγεί τι είναι η Τηλεϊατρική.


Από τις σημειώσεις του video στο Youtube αντιγράφω:

Τηλεϊατρική είναι η μετάδοση ιατρικής εμπειρίας και γνώσης από απόσταση. Σήμερα η τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μέσω τηλεϊατρικής video σε πραγματικό χρόνο, βιοσήματα, στατικές εικόνες όπως δερματολογικά εξανθήματα και εικόνες από φυσικές κοιλότητες του σώματος, ακτινογραφίες, δυναμικες εικόνες όπως το υπερηχογράφημα.

Πρόσφατα τα μέσα της τηλεϊατρικής εμπλουτίσθηκαν με το εξελιγμένο ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο. Μεταδίδει ψηφιακά τον ήχο μέσω bluetooth σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, από εκεί μεταφέρεται μέσω τηλεϊατρικής και στον κεντρικό σταθμό το σήμα λαμβάνεται πάλι μέσω bluetooth από ένα ίδιο στηθοσκόπιο. Έτσι ο δεύτερος γιατρός μπορεί να ακούσει με απόλυτη πιστότητα, αυτό που άκουσε ο πρώτος.

Με την τηλεσυνεδρία (video-conference) ο γιατρός του κεντρικού σταθμού μπορεί να συνομιλεί έχοντας οπτική επαφή όχι μόνο με το γιατρό του απομακρυσμένου σταθμού, αλλά και με τον ασθενή και τους οικείους του, σαν να βρίσκονταν μέσα στο ιατρείο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην παιδιατρική, όπου ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το παιδί, συμπεριφέρεται, παίζει, και κινείται, αποτελεί σπουδαία κλινική πληροφορία που συχνά καθορίζει τη διάγνωση και την εκτίμηση της βαρύτητας.

Η τηλεϊατρική έχει πολλές εφαρμογές: Κλασικά εφαρμόζεται σε δυσπρόσιτες, απομονωμένες και δύσβατες περιοχές, ως και σε ποντοπόρα πλοία, όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη. Όμως οι εφαρμογές της τηλεϊατρικής δεν σταματούν εδώ. Η τηλεϊατρική έχει τη θέση της ακόμη και στις μεγαλουπόλεις, όπου ενώ υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι υπηρεσίες υγείας, υπάρχουν άνθρωποι στις συνοικίες που δυσκολεύονται να μετακινηθούν.

Τέλος ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία, όπου η μετακίνηση εξειδικευμένων ιατρών χρειάζεται χρόνο, η τηλεϊατρική μπορεί να γεφυρώσει ακόμη και αυτές τις μικρές αποστάσεις. Έτσι κάθε εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να παρέχει τις γνώσεις και την εμπειρία του σε οποιοδήποτε σημείο του νοσοκομείου, χωρίς να μετακινηθεί από το χώρο εργασίας του.

Η τηλεϊατρική είναι το μοντέλο που μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα υπηρεσιών υγείας, με συνέπεια επαρκέστερες, καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες υγείας σε όλο τον πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική διασπορά και καιρικές συνθήκες.

Διάφορες ψηφιακές κάμερες επιτρέπουν τη λήψη φωτογραφιών και τη μετάδοση εικόνων μέσω τηλεϊατρικής. Έτσι μπορούμε να δούμε ωτοσκοπικές, ρινοσκοπιές, κολποσκοπικές εικόνες, εικόνες από στοματοφάρυγγα, από δερματικά εξανθήματα και από κάθε είδους ενδοσκόπια.



Εφαρμογές στην Εκπαίδευση
Το video αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την διδασκαλία του 15ου κεφαλαίου στην Α' Γυμνασίου ή του 10ου κεφαλαίου στην Β' Γυμνασίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

Τι είναι η ανακαλυπτική - διερευνητική μάθηση;

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)