Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτέμβριος, 2011

Ένα ελληνικό βιβλίο για τη δημιουργία παιχνιδιών στο MS Codu

Στην ιστοσελίδα http://www.koduplay.gr/ μπορείτε να βρείτε ένα βιβλίο στα ελληνικά για το Kodu, μία δωρεάν εφαρμογή δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών της Microsoft. Το παραπάνω βιβλίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ» που πραγματοποιήθηκε στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πολλά συγχαρητήρια στους φοιτητές που συμμετείχαν στη συγγραφή του βιβλίου αλλά και στον καθηγητή τους Γιώργο Παλαιγεωργίου .

10 δωρεάν online προγράμματα επεξεργασίας εικόνας

Το κορυφαίο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας είναι σίγουρα το Photoshop. Ωστόσο υπάρχουν πολλές δωρεάν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες είναι υπεραρκετές στα πλαίσια μίας τάξης. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε 10 από τα καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, δωρεάν online προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Η σειρά εμφάνισης είναι τυχαία. 1. SumoPaint Το SumoPaint είναι ένα από τα προγράμματα που προσπαθεί να μεταφέρει online το συνολικό περιβάλλον ενός κλασικού προγράμματος επεξεργασίας εικόνας όπως είναι το Photoshop. Υποστηρίζει όλα τα βασικά εργαλεία επεξεργασίας μίας εικόνας (πινέλα, βούρτσες, σχήματα, γραμμές), τα επίπεδα (layers) και αρκετά φίλτρα (filters). Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι ότι το περιβάλλον, στην νέα του έκδοση, έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά. 2. Splashup ( η εφαρμογή δεν είναι πλέον διαθέσιμη ) Το Splashup είναι ένα πρόγραμμα που επίσης προσπαθεί να μεταφέρει το περιβάλλον ενός κλασικού προγράμματος επεξεργασίας εικόνας στο web. Η εφαρμογή μπο

Η ιστορία του web design [Infographic]

Ο τρόπος σχεδιασμού των ιστοσελίδων έχει αλλάξει δραματικά από την εποχή που ο Tim Berners-Lee δημιούργησε την πρώτη ιστοσελίδα το 1991. Σήμερα για τη δημιουργία απλών ιστοσελίδων δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις προγραμματισμού αφού η διαδικασία έχει πλήρως αυτοματοποιηθεί. Δείτε και το παρακάτω infographic για να διαπιστώσετε πως άλλαξαν τα πράγματα τα τελευταία 20 χρόνια.

Το σχολείο του μέλλοντος [Video]

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα ετοίμασαν το παρακάτω video για τη χρήση του Μαθητικού Υπολογιστή στo πλαίσιo του Σχολείου του Μέλλλοντος. Στο video φαίνεται ξεκάθαρα η αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας, η χρήση των σύγχρονων εργαλείων σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές αρχές της εκπαίδευσης και ο νέος ρόλος του δασκάλου.

Τι είναι η Τηλεϊατρική; [Video]

Στην ιστοσελίδα homed.gr μπορείτε να βρείτε ένα video στο οποίο ο γιατρός Παπαζήσης Ηλίας εξηγεί τι είναι η Τηλεϊατρική. Από τις σημειώσεις του video στο Youtube αντιγράφω: Τηλεϊατρική είναι η μετάδοση ιατρικής εμπειρίας και γνώσης από απόσταση. Σήμερα η τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μέσω τηλεϊατρικής video σε πραγματικό χρόνο, βιοσήματα, στατικές εικόνες όπως δερματολογικά εξανθήματα και εικόνες από φυσικές κοιλότητες του σώματος, ακτινογραφίες, δυναμικες εικόνες όπως το υπερηχογράφημα. Πρόσφατα τα μέσα της τηλεϊατρικής εμπλουτίσθηκαν με το εξελιγμένο ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο. Μεταδίδει ψηφιακά τον ήχο μέσω bluetooth σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, από εκεί μεταφέρεται μέσω τηλεϊατρικής και στον κεντρικό σταθμό το σήμα λαμβάνεται πάλι μέσω bluetooth από ένα ίδιο στηθοσκόπιο. Έτσι ο δεύτερος γιατρός μπορεί να ακούσει με απόλυτη πιστότητα, αυτό που άκουσε ο πρώτος. Με την τηλεσυνεδρία (video-conference) ο γιατρός του κεντρικού σταθμού μπορεί να συνομιλεί

10+ ιστοσελίδες για το μάθημα της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες για το μάθημα της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο. Αν ωστόσο έχετε και εσείς ή ξέρετε μία ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για το μάθημα της Πληροφορικής που δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο παρακαλώ γράψτε ένα σχόλιο. 1. Το Στέκι των Πληροφορικών Το forum των καθηγητών Πληροφορικών. Μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες για το μάθημα της Πληροφορικής αλλά και να ρωτήσετε άλλους καθηγητές για απορίες που έχετε. 2. Γούτας Θεόδωρος Το blog του καθηγητή Πληροφορικής του 28ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης το οποίο ενημερώνεται σε καθημερινή βάση. Περιέχει άρθρα για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρουσιάσεις για διάφορες ενότητες που έχουν φτιαχτεί στο Prezi και η ενότητα που αφορά την υλοποίηση μεγάλων δραστηριοτήτων. 3. Τσαγκατάκης Αθανάσιος Η ιστοσελίδα του καθηγητή Πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου Ζεφυρίου. Περιέχει υλικό και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου χωρισμένο σε ενότητες εν

Πως η ψηφιακή εποχή επηρεάζει την αντιγραφή στο σχολείο [Infographic]

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το copy and paste είναι μία πρακτική που ακολουθούν οι μαθητές μας κατά την δημιουργία των εργασιών τους. Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό αν αναλογιστούμε ότι πολλοί μαθητές δεν θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι αντέγραψαν ολόκληρες σελίδες από το Διαδίκτυο. Το φαινόμενο της αντιγραφής όμως, όπως φαίνεται και στο παρακάτω infographic, φαίνεται να μεταφέρεται τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην ενήλικη ζωή.

24 web 2.0 εργαλεία για την τάξη

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε μία σύντομη περιγραφή 24 web 2.0 εργαλείων για την τάξη. Το έγγραφο έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του μαθήματος Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης, που διδάσκεται από τον Γιώργο Παλαιγεωργίου , στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ. Τα εργαλεία τα οποία παρουσιάζονται είναι κατά σειρά τα εξής: wiki, twitter, blogger, comapping, titanpad, edoboard, diigo, dropbox, socialgo, animoto, wunderlist, second life, stixy, jaycut, aviary phoenix, symbaloo, screenr, tagxedo, edmodo, stuble upon, google talk, google calendar, zooburst και pixton.

Το Web 2.0 στην εκπαίδευση [Video]

Μεταπτυχιακοί φοιτητές απαντούν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την χρήση των Web 2.0 εργαλείων στην Εκπαίδευση, παραθέτοντας τη γνώμη και τις εμπειρίες τους. Η παραγωγή του video έγινε συνεργατικά από τους φοιτητές στα πλαίσια του μαθήματος "Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση".

70 χρόνια υπερυπολογιστών [Infographic]

Η ιστορία των υπερυπολογιστών ξεκινάει το μακρινό 1940 κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι δυνατότητες επεξεργασίας των σημερινών υπερυπολογιστών έχουν αυξηθεί θεαματικά. Σήμερα ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής είναι ο K COMPUTER που βρίσκεται στο Kobe της Ιαπωνίας (8,2 petaflops). Εξάλλου τα επόμενα χρόνια η επεξεργαστική ισχύ των υπερυπολογιστών θα πλησιάσει τα exaflops ενώ ελπίζεται ότι θα μπορούν να επεξεργάζονται πληροφορίες σε ένα επίπεδο που θα πλησιάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πηγή: Cloud Hosting

Εφαρμογές Υπολογιστών : Προγραμματισμός ύλης 2011 - 2012

Στο μάθημα επιλογής Εφαρμογές Υπολογιστών που διδάσκεται στην Β' Λυκείου η ύλη, την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά ΕΔΩ , περιλαμβάνει κυρίως την υλοποίηση συνθετικών εργασιών από τους μαθητές. Εξάλλου το σύνολο των διδακτικών ωρών είναι 50. Με βάση τα παραπάνω ετοίμασα τον ετήσιο προγραμματισμό ύλης για το σχολικό έτος 2011-2012, τον οποίο μπορείτε να δείτε στη συνέχεια. Ας σημειώσω ότι ο προγραμματισμός αυτός είναι ενδεικτικός αφού, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των μαθητών, κάποιες συνθετικές εργασίες υλοποιούνται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή παραλείπονται τελείως.

Αναζήτηση στο Google βάση εικόνας [Video]

Μία πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα που προσφέρει η μηχανή αναζήτησης Google είναι η αναζήτηση εικόνων που είναι παρόμοιες με μία άλλη εικόνα. Η αναζήτηση βάση εικόνας μπορεί να γίνει με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους τους οποίους μπορείτε να παρακολουθήσετε στο επόμενο βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους από το επίσημο κανάλι της Google. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό μπορείτε να βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα της Google .

Οδηγίες για την διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής του Λυκείου για το σχολικό έτος 2011-2012

Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την διδακτέα ύλη των θετικών μαθημάτων Ημερήσιου και Εσπερινού Λυκείου για το σχολικό έτος 2011-2012. Ειδικά για τα μαθήματα Πληροφορικής μπορείτε να δείτε το έγγραφο που αναρτήθηκε από την ΠΕΚΑΠ . Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά την διδακτέα ύλη για το μάθημα Εφαρμογές Υπολογιστών : Οι 37 από τις 50 ώρες προτείνεται να είναι συνθετικές εργασίες που θα υλοποιούνται με χρήση διαφόρων εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ελευθερία στην οργάνωση του μαθήματος. Η προτεινόμενη ύλη προτείνεται να περιλαμβάνει νέες έννοιες όπως το web 2.0 αλλά και θέματα που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθούν οι μαθητές με όλα αυτά αλλά τουλάχιστον με μερικά από αυτά. Το μάθημα είναι καθαρά εργαστηριαστικό και άρα διεξάγεται στο εργαστήριο. Οι συνθετικές εργασίες μπορούν να αντλούν την θεματολογία τους από τον χώρ

Η εξέλιξη των data centers από το 1960 μέχρι σήμερα [Infographic]

Η εταιρεία RackSpace δημιούργησε ένα πολύ ενδιαφέρον infographic για την εξέλιξη των data centers από το 1960, με τον υπολογιστή Eniac, μέχρι σήμερα. Πολύ ενδιαφέρον στο infographic αυτό έχει ο συνδυασμός πολλών στοιχείων για τη δημιουργία του όπως π.χ. τα ενσωματωμένα videos.