Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτώβριος, 2011

Μαθήματα Microworlds Pro στα Ελληνικά [Video Tutorials]

Οι καθηγητές Πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου Γιάννης Δασκαλάκης και Δημήτρης Γαϊτανίδης έχουν δημιουργήσει μία σειρά video - μαθημάτων για το Microworlds Pro που διδάσκεται στην Γ' Γυμνασίου. Τα μαθήματα ακολουθούν την ροή του σχολικού βιβλίου και αφορούν τα εξής θέματα: Βασικές Εντολές , Εντολή Επανάλαβε , Διαδικασίες , Υπερδιαδικασίες , Αριθμητικές Πράξεις , Εντολές Εισόδου-Εξόδου , Μεταβλητές , Επίλυση απλών αριθμητικών προβλημάτων , Παραμετρικές διαδικασίες . Εντολές : Αν, ΑνΔιαφορετικά Κίνηση Χελώνας, Μεταβολείς Κουμπιά, Αντίγραφα Χελώνας Παράρτημα 1ο : Η βοήθεια στο Microworlds Pro Παράρτημα 2ο : Εγκατάσταση του Microworlds Web Player Τα videos μπορείτε να τα δείτε και στην παρακάτω λίστα αναπαραγωγής:

Η καινοτομία του Studio School [TED Video]

Υπάρχουν παιδιά που μαθαίνουν ακούγοντας και παιδιά που μαθαίνουν πράττοντας. Στο παρακάτω video ο Geoff Mulgan κάνει μία σύντομη εισαγωγή σ' ένα νέο είδος σχολείου στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ονομάζεται Studio School, στο οποίο  μικρές ομάδες μαθητών μαθαίνουν σε ένα περιβάλλον που έχει μεγάλη σχέση με τον πραγματικό κόσμο.  Όπως λέει και ο Geoff Mulgan στο video η προσπάθεια αυτή δεν έχει στόχο να αποτελέσει πανάκεια για κάθε παιδί αλλά να δώσει μία εναλλακτική λύση σε πολλά παιδιά στον κόσμο

Εγκέφαλος Vs Υπολογιστής [Infographic]

Η προσπάθεια του ανθρώπου να κατασκευάσει υπολογιστές που να υπερέχουν του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι συνεχής.  Οι υπολογιστές φαίνεται ότι πλέον υπερέχουν τόσο σε αποθηκευτικό χώρο όσο και σε ταχύτητα σε σχέση με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο στο θέμα αυτό, που φαίνεται πολύ παραστατικά στο παρακάτω infographic, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί αφού η μέτρηση της ταχύτητας των υπολογιστών γίνεται με βάση συγκεκριμένους αλγορίθμους (κάντε κλικ για μεγέθυνση της εικόνας). Πηγή : Scientific American

Τα εμπλουτισμένα ψηφιακά βιβλία του μαθητή για το μάθημα της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο

Στο ιστολόγιο του φίλου συναδέλφου Νίκου Μιχαηλίδη διάβασα ότι στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Σχολείου αναρτήθηκαν τα νέα εμπλουτισμένα ψηφιακά βιβλία μαθητή για την Πληροφορική του Γυμνασίου . Τα ψηφιακά βιβλία περιέχουν επιπλέον δραστηριότητες, προσομοιώσεις, βίντεο κ.α, τα οποία εμπλουτίζουν το περιεχόμενο που υπάρχει ήδη στο βιβλίο. Μπορείτε να δείτε τα εμπλουτισμένα ψηφιακά βιβλία από τους παρακάτω συνδέσμους: Πληροφορική (Α΄ Γυμνασίου) – Βιβλίο Μαθητή (εμπλουτισμένο) Πληροφορική (Β’ Γυμνασίου) – Βιβλίο Μαθητή (εμπλουτισμένο) Πληροφορική (Γ’ Γυμνασίου) – Βιβλίο Μαθητή (εμπλουτισμένο) Με μία πρώτη ματιά οι δραστηριότητες φαίνεται να βοηθούν αρκετά στην παρουσίαση της ύλης. Συγχαρητήρια στην ομάδα εργασίας εμπλουτισμού των παραπάνω βιβλίων Πληροφορικής.

Τα θετικά και τα αρνητικά του Διαδικτύου [Video]

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ετοίμασε ένα ενημερωτικό video που αναφέρεται στα αρνητικά και τα θετικά του Διαδικτύου. Στην αρχή αναφέρονται κάποια στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα και στην συνέχεια γίνεται ειδική αναφορά στις βασικές μορφές εγκληματικότητας που συναντάμε στο Διαδίκτυο : παιδική πορνογραφία, cyberbullying, δήλωση αυτοκτονίας, απάτες μέσω διαδικτύου, cracking και hacking και τυχερά παιχνίδια. Τέλος αναφέρεται στο θέμα της εξάρτησης των νέων από το Internet καθώς και σε τρόπους με τους οποίους μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Πηγή: Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Η εξέλιξη του web [Interactive Infographic]

Η σημερινή μορφή του Internet είναι το αποτέλεσμα συνεχιζόμενων προσπαθειών για τον καθορισμό νέων web τεχνολογιών όπως το HTML5 και το CSS3 αλλά και της διασφάλισης ότι οι νέες αυτές τεχνολογίες θα υποστηρίζονται από όλους τους web browsers. Ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για τις τεχνολογίες αυτές αλλά και για τις διαφορετικές εκδόσεις των web browsers μπορείτε να δείτε στο παρακάτω πολύ ενδιαφέρον interactive infographic (κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το infographic).

Η ιστορία των προσωπικών υπολογιστών 1975-1980 [Video]

Δείτε στη συνέχεια ένα καταπληκτικό video, σίγουρα το καλύτερο που έχω δει, για την ιστορία των προσωπικών υπολογιστών από το 1975 έως το 1980. Απλά απολαύστε το !!! Ιστορία προσωπικών υπολογιστών 1975-1980 from Shock on Vimeo .

Η ιστορία της ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων [Infographic]

Η αποθήκευση δεδομένων έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 60 χρόνια. Ξεκινήσαμε με τις διάτρητες κάρτες τη δεκαετία του 50 και φτάσαμε σήμερα στους SSD δίσκους και στο cloud storage (αποθήκευση στο σύννεφο). Όλα αυτά φαίνονται στο παρακάτω infographic : Πηγή : Mashable

Η ιστορία της τεχνολογίας στην εκπαίδευση [Video]

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πως η ανακάλυψη νέων τεχνολογιών επηρέασε τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης στο πέρασμα των αιώνων.

C++ για αρχάριους [Video Tutorials]

Στο κανάλι του χρήστη GRCTutorials στο YouTube μπορείτε να βρείτε πολύ όμορφα videos στα Ελληνικά που αφορούν τη γλώσσα προγραμματισμού C++ και απευθύνονται σε αρχάριους προγραμματιστές. Η πρώτη σειρά περιλαμβάνει 40 videos που αφορούν βασικά στοιχεία της C++ (μεταβλητές, πράξεις, συναρτήσεις, δομή if-then-else, loops και πολλά ακόμα).  Τα videos της πρώτης σειράς φαίνονται στην παρακάτω λίστα αναπαραγωγής:

Πως η Google έχει αλλάξει τον τρόπο που απομνημονεύουμε πράγματα [Infographic]

Μέχρι την εμφάνιση του Διαδικτύου και των μηχανών αναζήτησης οι άνθρωποι έπρεπε να απομνημονεύουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται παρά να αναζητήσουν αυτό που θέλουν στο Google. Το πόσο πολύ έχει επηρεάσει η Google την ανθρώπινη μνήμη φαίνεται και στο παρακάτω infographic: Πηγή: ELearning Infographics

7 συμβουλές για τη δημιουργία παρουσιάσεων [Παρουσίαση]

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε μία όμορφη παρουσίαση που περιέχει 7 συμβουλές για αυτούς που επιθυμούν να φτιάξουν μία παρουσίαση. Οι συμβουλές έχουν να κάνουν με τη χρήση των εικόνων, των συμβόλων, των σωστών γραμματοσειρών αλλά και με την πρωτότυπη παρουσίαση των ιδεών.

Ιστότοπος για το μάθημα Εφαρμογές Υπολογιστών

Ένας ακόμα πολύ ωραίος ιστότοπος από τον καθηγητή Θεοχάρη Ταντανάση είναι ο παρακάτω που αποτελεί διαδικτυακή υποστήριξη του μαθήματος επιλογής Εφαρμογές Υπολογιστών της Β' Λυκείου. Στον ιστότοπο υπάρχουν 31 διαφορετικά μαθήματα με παρουσιάσεις για κάθε μάθημα και αρκετά παραδείγματα και προτεινόμενες ασκήσεις. Αν και δεν έχω κοιτάξει ακόμα με λεπτομέρειες όλον τον ιστότοπο μου άρεσε ιδιαίτερα η ιδέα με τα fractals.

Ιστότοπος για το μάθημα Πολυμέσα - Δίκτυα

Ένας πολύς ωραίος ιστότοπος για το μάθημα Πολυμέσα - Δίκτυα, που διδάσκεται ως μάθημα επιλογής στην Γ' Λυκείου, είναι του καθηγητή Πληροφορικής του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης Θεοχάρη Ταντανάση . Στον ιστότοπο αυτό υπάρχουν αναρτημένα 25 μαθήματα που μπορείτε να υλοποιήσετε στην τάξη. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει μία παρουσίαση με την θεωρία που πρέπει να διδαχθεί και στη συνέχεια υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από τους μαθητές. Επίσης έχουν αναρτηθεί ορισμένες εργασίες των μαθητών του σχολείου. Η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ καλή και ιδαίτερα χρήσιμη σε μένα που διδάσκω το μάθημα για πρώτη φορά.

Οι 10 κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού [Infographic]

Το να πούμε ποια είναι η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι δύσκολο εγχείρημα αφού θα έπρεπε να ρωτήσουμε έναν - έναν όλους τους προγραμματιστές. Έτσι δημιουργούμε υποθέσεις είτε με βάση τον αριθμό των βιβλίων που εκδίδονται για κάθε γλώσσα προγραμματισμού είτε με βάση τον αριθμό των προσβάσιμων εφαρμογών είτε με βάση τον αριθμό συζητήσεων στο Internet είτε τέλος με βάση τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Όλα αυτά μάλιστα αναλύονται πολύ ωραία στο παρακάτω infographic (κάντε κλικ για μεγέθυνση). Πηγή: IEEE Spectrum