Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Scratch: Θέματα τελικών εξετάσεων 2013

Στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής που διδάσκω στη Γ' Γυμνασίου χρησιμοποίησα, για πρώτη φορά φέτος (σχολικό έτος 2012-2013), το προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τα θέματα που έβαλα στις εξετάσεις της εξεταστικής περιόδου Μαΐου - Ιουνίου.


Από τα 9 θέματα τα 2 πρώτα αφορούσαν τη θεωρία του 1ου κεφαλαίου, τα 4 ήταν θεωρητικές ασκήσεις που αφορούσαν το Scratch και τα τελευταία 3 αφορούσαν την υλοποίηση προγραμμάτων στο Scratch. Πιο συγκεκριμένα το τρίτο θέμα ήταν ερωτήσεις Σ-Λ πάνω στο Scratch που όμως δεν ήταν εύκολες και δυσκόλεψαν τους μαθητές. Το θέμα 4 περιελάμβανε την εκτέλεση κώδικα που περιείχε εμφωλευμένες δομές επανάληψης. Ήταν το θέμα που δυσκόλεψε περισσότερο τους μαθητές. Το θέμα 6 αφορούσε εντολές που άλλαζαν την τιμή μίας μεταβλητής και υλοποιήθηκε σωστά από το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών. Το θέμα 7 αφορούσε ανάγνωση και επεξήγηση κώδικα και υλοποιήθηκε σωστά από τους περισσότερους μαθητές χωρίς όμως ταυτόχρονα να εξηγήσουν και σε βάθος το αποτέλεσμα της εκτέλεσης αυτού του κώδικα.

Τα τελευταία 3 θέματα αφορούσαν την υλοποίηση προγραμμάτων. Το θέμα 7 αφορούσε το σχεδιασμό του γράμματος Τ στο οποίο όμως η γάτα έπρεπε να ξεκινάει από διαφορετικό σημείο το σχεδιασμό. Το θέμα 8 αφορούσε την υλοποίηση ενός παιχνιδιού στο οποίο ένας δύτης έπρεπε να κινείται με τα πλήκτρα και να ελέγχεται η επαφή του με ένα κλειδί. Το θέμα 9 αφορούσε την υλοποίηση ενός παιχνιδιού με αριθμούς στο οποίο ήταν απαραίτητη η χρήση λογικών τελεστών. Και τα τρία προγράμματα υλοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους περισσότερους μαθητές αν και το τελευταίο το επέλεξαν πολύ λίγοι.  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

30 επαναληπτικές ασκήσεις για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Λυκείου

10 Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Πληροφορική (2021)

Πληροφορική Γ' Λυκείου: Επαναληπτική Άσκηση #6 (2021)