Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτώβριος, 2010

Κατηγορίες ιών - Infographic

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες προγραμμάτων που απειλούν την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή μας όπως π.χ. viruses, trojans, spams και spywares. Αν αναρωτιέστε τι είναι όλα αυτά ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω ιnfographic που εξηγεί με απλά λόγια τι είναι η κάθε κατηγορία και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε από αυτές τις απειλές. Πηγή : Antivirus Software Review Εκπαίδευση Το παραπάνω Infographic σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω ως υλικό όταν θα διδάξω στην Α' Γυμνασίου το 7ο κεφάλαιο που ασχολείται με την προστασία λογισμικού και τους ιούς. Θέλω με τον τρόπο αυτό να καταλάβουν οι μαθητές το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του προβλήματος αυτού και κατ' επέκταση να κατανοήσουν τη χρησιμότητα της χρήσης ενός προγράμματος antivirus.

CodingBat : Ελέγξτε online τις γνώσεις σας σε Java και Python

Στην ιστοσελίδα CodingBat , που είναι δημιουργία του καθηγητή Nick Parlante , μπορείτε να ελέγξετε τις γνώσεις σας τόσο σε Java όσο και Python με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αντί λοιπόν να απαντάτε σε ερωτήσεις Σ-Λ και πολλαπλής επιλογής ή να αναπτύσσετε ολόκληρα προγράμματα καλείστε να  αναπτύξετε μικρά κομμάτια κώδικα που δεν απαιτούν πολλές γραμμές κώδικα.

ΑΕΠΠ : Θέματα Πανελλαδικών 2ου Κεφαλαίου

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μία παρουσίαση με τα θέματα Πανελλαδικών του 2ου κεφαλαίου (Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων) του μαθήματος της ΑΕΠΠ που καλύπτει τις ενότητες 2.1 και 2.3 ( κατεβάστε την παρουσίαση για να δείτε τα εφέ των διαφανειών). Η παρουσία είναι δημιουργία του καθηγητή Πληροφορικής Άνθιμου Μισαηλίδη . View more presentations from Anthimos Misailidis . Πηγή : Amisail

Ένα φύλλο εργασίας για το Prezi

Έχω αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα για το Prezi , που είναι μία online εφαρμογή με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε μη γραμμικές παρουσιάσεις. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα φύλλο εργασίας που ετοίμασα και το οποίο θα χρησιμοποιήσω στην τάξη. Σε αυτό το φύλλο εργασίας οι μαθητές καλούνται να ακολουθήσουν βήμα - βήμα τα στάδια δημιουργίας μίας παρουσίασης στο Prezi.

ΑΕΠΠ : 2ο Επαναληπτικό Τεστ

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το 2ο επαναληπτικό τεστ που δόθηκε στους μαθητές, το οποίο καλύπτει όλο το 7ο κεφάλαιο και την ενότητα 2.4.1.

Ασκήσεις ΑΕΠΠ : Ειδικός Εκλογικός Αριθμός

Ένα από τα πράγματα που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, με στόχο την εξασφάλιση μιας και μοναδικής εγγραφής στους καταλόγους για κάθε εκλογέα, είναι ο ειδικός εκλογικός αριθμός ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε ψηφοφόρο και ισχύει εφ' όρου ζωής. Ο αριθμός αυτός αποτελείται από 13 ψηφία. Τα τέσσερα πρώτα είναι ο κωδικός του δήμου, τα τρία επόμενα αντιστοιχούν στα τρία τελευταία ψηφία του έτους γέννησης του εκλογέα, τα πέντε επόμενα προκύπτουν από την κατ’ αλφαβητική σειρά κατάταξη των εκλογέων του δήμου που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, και το τελευταίο ψηφίο είναι ψηφίο ασφαλείας-ελέγχου. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία έφτιαξα την παρακάτω άσκηση την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη διδασκαλία της δομής ακολουθίας. > Πηγή : in.gr Μπορείτε να κατεβάσετε την λύση, σε Γλωσσομάθεια και Διερμηνευτή , πατώντας ΕΔΩ .

Sintel : Μία ταινία εξ ολοκλήρου φτιαγμένη με open source software

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε μία ανεξάρτητη παραγωγή μικρού μήκους από την Blender Foundation. Η ταινία έχει τίτλο Sintel , έχει διάρκεια 15 λεπτά και είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένη με open-source ή free software. Απολαύστε τις δυνατότητες των open source εφαρμογών. Αν θέλετε να δείτε και άλλες ταινίες φτιαγμένες με open-source software διαβάστε ένα άρθρο από το MakeUseOf που αναφέρεται σε αυτό το θέμα.

10 Ελληνικά sites με tutorials

Στην συνέχεια μπορείτε να βρείτε 10 sites που βασικός τους σκοπός είναι να παρέχουν tutorials. Ο κατάλογος αυτός είναι ενδεικτικός και δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν forums ή sites που ασχολούνται και με πολλά άλλα θέματα. Αν παρόλα αυτά υπάρχει κάποιο site που πιστεύετε ότι έπρεπε να είναι στον κατάλογο γράψτε σας παρακαλώ ένα σχόλιο. Online-tutorials Περιέχει links σε tutorials που υπάρχουν σε άλλα sites. Υπάρχουν links τόσο για ελληνικά όσο και για αγγλικά tutorials. Τα tutorials είναι οργανωμένα σε κατηγορίες και έτσι η αναζήτηση τους είναι εύκολη. Greektuts Πολλά tutorials με θέματα που αφορούν πάρα πολλά θέματα όπως το Photoshop, το Flash, ο Προγραμματισμός, το Internet, το Joomla και άλλα. Free Lessons Ένα site με πολλά tutorials για θέματα που αφορούν τα Windows, το Linux, πολλές γλώσσες προγραμματισμού, τις βάσεις δεδομένων, διάφορες web τεχνολογίες, το Ms Office και ορισμένα how-to's. Για να έχετε όμως πλήρη πρό

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές σύμφωνα με το MakeUseOf

Το MakeUseOf είναι ένα από τα καλύτερα τεχνολογικά blogs στον κόσμο.  Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο παραπάνω blog είναι ο κατάλογος με τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για διάφορα περιβάλλοντα. Έτσι, για το περιβάλλον των Windows προτείνονται διάφορες εφαρμογές που είναι χωρισμένες σε κατηγορίες όπως Antivirus, Malware Removal, Firewall Apps, Rewards, Defragging, File Recovery, Uninstallers, Backup Apps κ.α. Για κάθε εφαρμογή που υπάρχει σας δίνεται η δυνατότητα να διαβάσετε ένα άρθρο από το MakeUseOf αλλά και να μεταβείτε στην ιστοσελίδα της εφαρμογής. Εκπαίδευση Ένα τέτοιο κατάλογο είναι καλό σε κάποια φάση να τον αναφέρουμε στους μαθητές μας έτσι ώστε να αρχίσουν και αυτοί να χρησιμοποιούν δωρεάν εφαρμογές. Εγώ κάνω μία προσάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση. Παλαιότερα χρησιμοποιούσα 100% εμπορικές εφαρμογές ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 20% και ελπίζω να το μηδενίσω.

18 πράγματα που δεν ξέρατε για την Microsoft [Infographic]

Η Microsoft είναι η μεγαλύτερη εταιρεία software στον κόσμο. Δείτε παρακάτω ένα infographic που περιέχει 18 πράγματα που πιθανόν δε ξέρατε για τη Microsoft. Πηγή : MBA Online

Prezi Meeting : Δημιουργήστε συνεργατικά παρουσιάσεις στο Prezi

Το Prezi είναι μία on-line εφαρμογή με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε μη γραμμικές παρουσιάσεις. Έχω παρουσιάσει παλαιότερα την εφαρμογή αυτή την οποία χρησιμοποίησα πέρυσι για πρώτη φορά στην τάξη. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθώ με μία πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα της εφαρμογής που ονομάζεται Prezi Meeting . Με τη δυνατότητα αυτή μπορούν όλοι οι χρήστες του Prezi να δημιουργήσουν παρουσιάσεις συνεργατικά. Πιο συγκεκριμένα μπορεί ένας χρήστης να προσκαλέσει άλλους χρήστες : Για να παρακολουθήσουν online τη δημιουργία μίας παρουσίασης ή Για να συμμετέχουν από κοινού στη δημιουργία μίας παρουσίασης. Στην περίπτωση αυτή  φαίνεται στην οθόνη του υπολογιστή ένα avatar για κάθε νέο χρήστη. Δείτε και το παρακάτω εισαγωγικό βίντεο για να κατανοήσετε καλύτερα τις δυνατότητες του Prezi Meeting. Εκπαίδευση Έχω στόχο να χρησιμοποιήσω το Prezi τον επόμενο μήνα στην Α' Λυκείου. Αρχικά σκόπευα να αναθέσω μία εργασία ανά υπολογιστή αλλά με την νέα αυτή δυνατότητα σκ

Το πρωτόκολλο CSMA/CD [Video]

Το πρωτόκολλο CSMA/CD είναι το πλέον διαδεδομένο πρωτόκολλο σε περιβάλλον τοπικού δικτύου. Ο αλγόριθμος του πρωτοκόλλου αυτού έχει ως εξής : Η κάρτα προσαρμογής λαμβάνει το datagram από το στρώμα δικτύου και δημιουργεί ένα πλαίσιο. Αν ανιχνεύσει ελεύθερο δίαυλο, αρχίζει τη μετάδοση του πλαισίου, αλλιώς, αναστέλλει τη μετάδοση μέχρι να ελευθερωθεί ο δίαυλος. Αν μεταδώσει όλο το πλαίσιο χωρίς να ανιχνεύσει άλλη μετάδοση, παύει η ενασχόλησή της με το υπόψη πλαίσιο. Αν ανιχνεύσει άλλη μετάδοση, σταματά τη μετάδοση και στέλνει σήμα συνωστισμού (jam signal). Μετά την παύση μετάδοσης, πραγματοποιεί εκθετική υποχώρηση: μετά την n-στη σύγκρουση, επιλέγει τυχαίο K από το {0,1,2,…,2m-1}, όπου m=min(n,10). Περιμένει K*512 διάρκειες bit και επιστρέφει στο Βήμα 2. Δείτε και το παρακάτω video το οποίο εξηγεί με πολύ απλό τρόπο το παραπάνω πρωτόκολλο.

ΑΕΠΠ : Επαναληπτικό φυλλάδιο για το 7ο κεφάλαιο

Βρισκόμαστε στην αρχή ακόμα της ύλης και μαθαίνουμε τα βασικά μίας γλώσσας προγραμματισμού. Ίσως λοιπόν κάποιος να πει ότι πρέπει να βιαστούμε. Η άποψη μου είναι διαφορετική και για το λόγο αυτό τα τελευταία δύο χρόνια προτιμώ να μένω λίγο παραπάνω στο σημείο αυτό για να είμαι σίγουρος ότι η συνέχεια θα είναι πιο εύκολη.  Αυτό που στην ουσία θα κάνω είναι να τους δώσω ένα φυλλάδιο ασκήσεων το οποίο θα πρέπει να λύσει ο καθένας μόνος του. Αν κάπου ένας μαθητής κολλήσει μπορεί να συμβουλευτεί τα προηγούμενα φυλλάδια ή το βιβλίο. Αν το πρόβλημα συνεχίζει μπορεί να με ρωτήσει για να τον βοηθήσω. Με την μέθοδο αυτή μπορώ να εντοπίσω τα προβλήματα που έχει ο κάθε μαθητής σε αρχικό στάδιο. Ας σημειώσω τέλος ότι δεν είναι απαραίτητο να τελειώσουν οι μαθητές το φυλλάδιο. Όσοι δεν τα καταφέρουν θα το ολοκληρώσουν στο σπίτι τους. Το επαναληπτικό αυτό μάθημα μπορώ να το υλοποιήσω επειδή δεν έχω χάσει κάποιο μάθημα. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι επειδή έχω μάθημα Τρίτη και Πέμπτη δεν θα

Ο κόσμος των ρομπότ [Infographic]

Δείτε παρακάτω ένα infographic για τον κόσμο των ρομπότ και την μεγάλη σημασία που έχουν για τις οικονομίες των ανεπτυγμένων κρατών. Πηγή: Pinterest Εκπαίδευση Τα ρομπότ είναι ένας τομέας της Πληροφορικής που παίζει σημαντικό ρόλο στις ανεπτυγμένες χώρες και πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα παίζει σημαντικό ρόλο και στην Ελλάδα. Η ρομποτική είναι ένας τομέας που σιγά - σιγά πρέπει να αναδειχθεί και στα σχολεία.  Δεν πρέπει δηλαδή να επιμένουμε μόνο στη σημασία της Αλγοριθμικής στα σχολεία αλλά και σε άλλους τομείς όπως είναι η Ρομποτική. Σε μία εποχή μάλιστα που το Υπουργείο Παιδείας προτείνει την εξαφάνιση της Πληροφορικής από τα σχολεία προτάσεις για μεμονωμένα αντικείμενα δεν νομίζω ότι έχουν τύχη. Πρέπει και επιβάλλεται να υπάρχει συνολική πρόταση για την επιστήμη της Πληροφορικής. Γιατί είναι δύσκολο να απορριφθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση 3-5 θεματικών ενοτήτων από μία πρόταση για ένα μεμονωμένο μάθημα, όσο σημαντικό και αν θεωρείται το μάθημα αυτό.

Ένα φύλλο εργασίας για το Little Man Computer

Είχα αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα το εκπαιδευτικό μοντέλο Little Man Computer. Ετοίμασα λοιπόν ένα φύλλο εργασίας και το δοκίμασα σήμερα. Ο στόχος μου ήταν να καταλάβουν οι μαθητές  βασικά πράγματα που αφορούν την αρχιτεκτονική ενός υπολογιστή όπως είναι η μνήμη RAM και η ALU. Το φυλλάδιο αυτό με μικρές διαφοροποιήσεις θα το χρησιμοποιήσω και αύριο και μπορείτε να το δείτε στη συνέχεια :

ΑΕΠΠ : Online τεστ 7ου κεφαλαίου

Το online τεστ στην ύλη του 7ου κεφαλαίου δεν είναι πλέον διαθέσιμο λόγω προβλήματος με τον server που ήταν ανεβασμένο.   Θα ήθελα ωστόσο να σας ενημερώσω ότι θα ανέβει ανντίστοιχο τεστ σε άλλον server από τη νέα σχολική χρονιά 2014-2015.

ΑΕΠΠ : Ένα σχέδιο μαθήματος για τη δομή ακολουθίας

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα σχέδιο μαθήματος για τη δομή ακολουθίας: Ενότητες Παράγραφοι 7.10 και 2.4.1 Σχέδιο μαθήματος Στα 2 προηγούμενα μαθήματα έχω διδάξει τα βασικά στοιχεία μίας γλώσσας προγραμματισμού και τις βασικές εντολές ( ΔΙΑΒΑΣΕ, ΓΡΑΨΕ και εντολή εκχώρησης). Ήρθε λοιπόν η ώρα να δημιουργήσουμε  το πρώτο μας πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί στο εργαστήριο. Πιο συγκεκριμένα θα ξεκινήσω δείχνοντας την παρουσίαση για τη δομή ακολουθίας που έχω αναρτήσει σε προηγούμενο άρθρο . Στη συνέχεια θα μοιράσω στους μαθητές το 9ο φυλλάδιο ασκήσεων που φαίνεται παρακάτω : Θα κάνουμε μαζί το πρώτο κομμάτι κώδικα από την 1η άσκηση και στη συνέχεια θα γράψουμε το πρώτο μας πρόγραμμα πρώτα στο χαρτί και μετά στον υπολογιστή.  Για την βοήθεια των μαθητών υπάρχουν συμπληρωμένες οι περισσότερες εντολές στο πρόγραμμα αυτό ενώ παράλληλα θα εμφανίζεται με τον βιντεοπροβολέα το λυμένο πρόγραμμα της παρουσίασης.  Τέλος θα κάνουμε το 6ο πρόγραμμα πρώτα στο χαρτί κα

Τα 100 καλύτερα εκπαιδευτικά εργαλεία για το 2010 [Παρουσίαση]

Η Jane Hart κάνει κάθε χρόνο μία προσπάθεια, μέσα από την ιστοσελίδα της, για τον εντοπισμό των καλύτερων web εργαλείων για την εκπαίδευση. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν άτομα  από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με την εκπαίδευση. Κάθε άτομo μοιράζεται τα 10 καλύτερα web εργαλεία που χρησιμοποιεί. Για το 2010 συμμετείχαν 545 άτομα και τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στην παρακάτω παρουσίαση : Top100 Tools for Learning 2010 from Jane Hart Είναι μία ευκαιρία να δούμε τι χρησιμοποιούν άλλοι εκπαιδευτικοί στο κόσμο.  Στη συνέχεια καλό είναι να πειραματιστούμε με τα εργαλεία αυτά και να δούμε τελικά ποια από αυτά μας βοηθάνε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας.

ΑΕΠΠ : Μία παρουσίαση για την δομή ακολουθίας

Οι ενότητες 2.4.1 και 7.10 ασχολούνται με τη δομή ακολουθίας και τη δομή ενός προγράμματος. Για την διδασκαλία των παραπάνω ενοτήτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω παρουσίαση : View more presentations from John Saribalidis .

CSSDesk : Ένα online εργαλείο για να μάθετε τη CSS

Είσαι καθηγητής και θέλεις να διδάξεις τη CSS; Μήπως είσαι μαθητής που ασχολείται με τη CSS; Σε κάθε περίπτωση η ιστοσελίδα CSSDesk είναι μία πολύ καλή online πρόταση που μπορεί να σε βοηθήσει. Το layout είναι πολύ εύχρηστο. Έχεις τον κώδικα html πάνω αριστερά, τον κώδικα CSS κάτω αριστερά και μία προεπισκόπηση του αποτελέσματος στα δεξιά. Έχεις επίσης τη δυνατότητα να αλλάξεις το background, να μοιραστείς το αποτέλεσμα της προσπάθειας σου με άλλους αλλά και να σώσεις το αποτέλεσμα στον υπολογιστή σου. Εκπαίδευση Νομίζω ότι η ιστοσελίδα αυτή είναι μία πρόταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μάθουν οι μαθητές κάποια βασικά πράγματα για τη CSS. Μπορεί π.χ. να χρησιμοποιηθεί στη Β' Λυκείου όταν ασχολούμαστε με θέματα που αφορούν την δημιουργία ιστοσελίδων.

Τα καλύτερα web εργαλεία για το 2010 [Παρουσίαση]

Δείτε στη συνέχεια μία παρουσίαση από τον Richard Byrne για τα καλύτερα web εργαλεία του 2010. Ο Richard Byrne έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά blogs, το Free Technology for Teachers .

Η ιστορία των Windows [Infographic]

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα infographic που δείχνει την ιστορία των Windows από την έκδοση 1.01 το 1985 έως την έκδοση Windows 7 το 2009. To infographic είναι πρόταση του Θάνου , αναγνώστη του blog. Infographic: The Darwinian Evolution of Windows by Tech King

Η ιστορία του Photoshop [Infographic]

Δείτε στη συνέχεια ένα πολύ ενδιαφέρον infographic για την ιστορία του Photoshop (από την έκδοση 1.0 έως την έκδοση CS5). Για να θυμόμαστε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Infographic: The Darwinian Evolution of Photoshop by Tech King

Μία παρουσίαση για τους επεξεργαστές

Στα πλαίσια της διδασκαλίας του υλικού υπολογιστών (hardware) στην Α' Λυκείου θα ασχοληθώ με δύο πράγματα. Πρώτα απ' όλα θα αναφερθώ στους επεξεργαστές και θα αναφέρω ποια είναι τα βασικά μέρη τους και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσω την παρακάτω παρουσίαση:

Little Man Computer : Ένα εκπαιδευτικό μοντέλο του υπολογιστή

Το Little Man Computer (LMC) είναι ένα εκπαιδευτικό μοντέλο του υπολογιστή που δημιουργήθηκε από τον Δρ Στιούαρτ Madnick το 1965. Το LMC χρησιμοποιείται γενικά για την διδασκαλία των βασικών χαρακτηριστικών ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το υλικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φαίνεται παρακάτω : Engineers-excel : Περιέχει μία προσομοίωση του παραπάνω μοντέλου στο Excel. Matt Krutar :  Περιέχει μία υλοποίηση του μοντέλου σε Javascript. Κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη επιλογή. Sychen : Περιέχει μία υλοποίηση του μοντέλου σε Java. Εκπαίδευση Σε αυτή τη φάση έχω ξεκινήσει στην Α' Λυκείου την διδασκαλία του hardware. Είχα σκοπό να κάνω κάποια πράγματα αλλά τώρα σκέφτομαι σοβαρά να αφιερώσω μία διδακτική ώρα σε δραστηριότητες πάνω στο παραπάνω μοντέλο. Η υλοποίηση που σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω είναι αυτή του Matt Krutar. Αν τελικά ασχοληθώ θα ανεβάσω την επόμενη εβδομάδα το φύλλο εργασίας.

ΑΕΠΠ : Ένα φυλλάδιο ασκήσεων για τις ενότητες 7.8 - 7.9

Ένα από τα πράγματα που πιστεύω ότι εμείς οι καθηγητές Πληροφορικής δεν δίνουμε σημασία είναι η διδασκαλία των βασικών εντολών (ως βασικές εντολές εννοώ τις εντολές ΓΡΑΨΕ, ΔΙΑΒΑΣΕ και την εντολή εκχώρησης). Αυτό είναι κάτι που το ακούω να συμβαίνει και που το έκανα και εγώ μέχρι πριν δύο χρόνια. Από πέρυσι όμως αφιερώνω ένα ολόκληρο μάθημα στην κατανόηση των παραπάνω εντολών. Στην συνέχεια δείτε το φυλλάδιο ασκήσεων που χρησιμοποιώ στην τάξη και αφορά τις βασικές εντολές :

Ασκήσεις ΑΕΠΠ : Εθνικότητες Ισπανίας

Η Ισπανία είναι ένα από τα µεγαλύτερα κράτη της Ευρώπης. Σύµφωνα µε την απογραφή του 1997 το µεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της είναι Ισπανοί Καστιλιάνοι (72%) αλλά υπάρχουν και άλλες εθνικότητες όπως είναι οι Καταλανοί (16%), οι Γαλίκιοι (7%) και οι Βάσκοι (2%) ενώ υπάρχουν και ορισµένες άλλες που συνολικά αποτελούν το 3% του πληθυσµού της. Ο συνολικός πληθυσµός της Ισπανίας είναι, σύµφωνα µε την παραπάνω απογραφή, 39.323.000 κάτοικοι. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία για τις εθνικότητες της Ισπανίας δημιούργησα την παρακάτω άσκηση την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν διδάσκετε τη δομή ακολουθίας. Μπορείτε να κατεβάσετε τη λύση, σε Γλωσσομάθεια και Διερμηνευτή , πατώντας ΕΔΩ .

ΑΕΠΠ : Θέματα Πανελλαδικών 1ου Κεφαλαίου

Ο συνάδελφος και φίλος Άνθιμος Μισαηλίδης ξεκίνησε πρόσφατα την δημιουργία παρουσιάσεων που θα περιέχουν τόσο τις εκφωνήσεις όσο και τις απαντήσεις στα θέματα θεωρίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Κάθε παρουσίαση θα αφορά ένα κεφάλαιο και πιστεύω ότι είναι μία πολύ καλή λύση για τους μαθητές όταν θα κάνουν επανάληψη του αντίστοιχου κεφαλαίου. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παρουσίαση που αφορά τα θέματα Πανελλαδικών του 1ου κεφαλαίου (Ανάλυση Προβλήματος) του μαθήματος της ΑΕΠΠ ( κατεβάστε την παρουσίαση για να δείτε τα εφέ των διαφανειών). View more presentations from koursaros . Πηγή : Amisail

Εργασίες μαθητών στο PowerPoint για το σχολικό έτος 2010 - 2011

Στον προγραμματισμό ύλης του μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής είχα αναφέρει ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με μία εισαγωγή στο PowerPoint. Μετά την εισαγωγή αυτή οι μαθητές έκαναν εργασίες χωρισμένοι σε ομάδες. Το θέμα της εργασίας ήταν " Άγνωστα νησιά του πλανήτη μας " και μπορείτε να το δείτε πιο αναλυτικά εδώ . Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις περισσότερες από τις εργασίες των μαθητών μου.

ΑΕΠΠ : Ένα σχέδιο μαθήματος για τις ενότητες 7.1 - 7.8

Έφτασε αισίως η ώρα που τελειώσαμε την θεωρία. Αύριο λοιπόν θα κάνω μία εισαγωγή στις βασικές έννοιες του Προγραμματισμού. Θα καλύψω δηλαδή τις ενότητες 7.1 - 7.8 (αν και την ενότητα 7.8 όχι πλήρως). Είναι πιστεύω βασικό να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο μάθημα στις έννοιες αυτές για να καταφέρουμε έτσι να βάλουμε γερά θεμέλια. Ενότητες Παράγραφοι 7.1 - 7.8 του έβδομου κεφαλαίου. Σχέδιο μαθήματος Αρχικά να πω ότι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσω είναι μία παρουσίαση και ένα φυλλάδιο ασκήσεων και φαίνονται στην συνέχεια : ΑΕΠΠ - Βασικές έννοιες προγραμματισμού from Ιωάννης Σαρημπαλίδης Το μάθημα λοιπόν θα γίνεται ως εξής : θα παρουσιάζω μία ενότητα του βιβλίου και θα λύνουμε από το φυλλάδιο μία αντίστοιχη άσκηση. Στις ασκήσεις προσπαθώ να απαντάνε με την σειρά οι μαθητές. Αυτό το κάνω γιατί θέλω να δημιουργήσω την αίσθηση της ομάδας και να καταφέρω έτσι να ενεργοποιήσω τους περισσότερους από τους μαθητές μου.Οι ασκήσεις που θα περισσέψουν θα τις κάνουν οι μαθητές

Πως διδάσκετε το μάθημα ΑΕΠΠ; (Δημοσκόπηση)

Έρχομαι τώρα σε ένα θέμα που ρωτήθηκα. Ποιος είναι λοιπόν ο τρόπος που πρέπει να διδάσκεται το μάθημα της ΑΕΠΠ . Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να διδάσκονται παράλληλα αλγόριθμοι και προγράμματα αλλά θέλω και την δική σας άποψη. 

20 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το YouTube [Infographic]

Δείτε στην συνέχεια ένα infographic στο οποίο αναφέρονται 20 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το YouTube.

Τι είναι η γλώσσα HTML5; [Infographic]

Η γλώσσα HTML5 είναι η νέα γλώσσα markup για τον παγκόσμιο ιστό. Μερικά από τα πράγματα που υποστηρίζει είναι τα εξής : charting, images tranforms, video και audio. Δείτε και το παρακάτω infographic για να αποκτήσετε μία πρώτη ιδέα για τη νέ αυτή γλώσσα (κάντε κλικ στην εικόνα για να την μεγαλώσετε) : Πηγή : Focus Εκπαίδευση Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η HTML5 θα είναι το μέλλον στον παγκόσμιο ιστό. Οι δυνατότητες που μας παρέχονται από την νέα γλώσσα είναι εντυπωσιακές και πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε. Σε επόμενα άρθρα θα κάνω αναφορά σε υλικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλλά και πιθανές χρήσεις στην τάξη. Αν βέβαια βιάζεστε μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στην ιστοσελίδα DiveIntoHTML5 στην οποία υπάρχει ένας πλήρης οδηγός για τη νέα γλώσσα. Καλό μας διάβασμα.

Ένα νέο blog γαι την ΑΕΠΠ και όχι μόνο

Μία πολύ καλή προσπάθεια ξεκίνησε πρόσφατα από τον καθηγητή Πληροφορικής Νίκο Μιχαηλίδη . Είναι ένα blog το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει ασύγχρονα με επιπλέον υλικό και επικοινωνία τη διδασκαλία στο σχολείο.  Τα θέματα που ασχολείται είναι πάρα πολλά. Πρώτα απ' όλα τα μαθήματα του Λυκείου ( ΑΕΠΠ, Εφαρμογές Πληροφορικής, Εφαρμογές Υπολογιστών και Τεχνολογία Επικοινωνιών). Επίσης παρουσιάζονται παρουσιάσεις που έχει κάνει σε συνέδρια, διάφορα θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος και πολλά ακόμα. Φίλε Νίκο καλό κουράγιο και καλή συνέχεια.

Κατεβάστε video από υπηρεσίες όπως το YouTube και το Vimeo

Η ιστοσελίδα http://www.videaki.com/ είναι μία ελληνική προσπάθεια που σας δίνει την δυνατότητα να κατεβάσετε video από youtube, google, megavideo, facebook, dailymotion, metacafe, vimeo, ehow.  Η διαδικασία είναι πολύ απλή : Αντιγράφετε το url του video από ένα από τα παραπάνω sites Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα http://www.videaki.com/ και κάνετε επικόλληση στο πλαίσιο που φαίνεται. Πατάτε το κουμπί download Επιλέγετε ποια μορφή του video θα κατεβάσετε Δείτε και το παρακάτω video που εξηγεί την παραπάνω διαδικασία :

Πως μεταφέρεται ένα video μέσω YouTube; - Infographic

Το παρακάτω infographic δείχνει το μονοπάτι που ακολουθεί ένα video από την στιγμή που κάποιος το τραβάει με το κινητό του, που μεταφέρεται στους servers του YouTube έως την στιγμή που κάποιος θελήσει να το δει. Πηγή : Τime Warner Cable Untangled Εκπαίδευση Το infographic αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν μιλάμε για το Internet. Δίνεται έτσι στον μαθητή η δυνατότητα να καταλάβει το μοντέλο client-server με ένα site που του είναι πολύ οικείο.

ΑΕΠΠ : Ένα φυλλάδιο ασκήσεων για τις ενότητες 6.4 και 6.7

Δείτε παρακάτω το 6ο φυλλάδιο ασκήσεων που θα δοθεί στους μαθητές μετά την διδασκαλία των ενοτήτων 6.4 και 6.7.

ΑΕΠΠ : Δύο παρουσιάσεις για τις ενότητες 6.4 και 6.7

Αύριο θα τελειώσω την παράδοση του 6ου κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα θα κάνω τις ενότητες 6.4 και 6.7. Για την καλύτερη εμπέδωση της ύλης θα χρησιμοποιήσω τις παρακάτω δύο παρουσιάσεις : View more presentations from John Saribalidis . View more presentations from John Saribalidis .

ΑΕΠΠ : Ένα φυλλάδιο ασκήσεων για τις ενότητες 6.1 - 6.3

Αυτή την εβδομάδα παραδίδω το 6ο κεφάλαιο. Στόχος είναι να τελειώσω το μεγαλύτερος μέρος της θεωρίας και να ασχοληθώ στην συνέχεια αποκλειστικά με τις ασκήσεις. Στην πρώτη διδακτική ώρα ασχολήθηκα σήμερα με τις ενότητες 6.1 - 6.3. Στην συνέχεια μπορείτε να δείτε το φυλλάδιο ασκήσεων που αντιστοιχεί στις παραπάνω ενότητες :

ΑΕΠΠ : Μία παρουσίαση για την διδασκαλία της ενότητας 6.3

Η ενότητα 6.3 διαπραγματεύεται τις βασικές έννοιες και αρχές της γλωσσολογίας που είναι ίδιες τόσο στις φυσικές όσο και στις τεχνητές γλώσσες. Για την καλύτερη διδασκαλία της ενότητας αυτής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω παρουσίαση : View more presentations from John Saribalidis .

Δεξιότητες παρουσίασης για καθηγητές [Παρουσίαση]

Μερικές από τις δεξιότητες που είναι απαραίτητο να αποκτήσει ένας καθηγητής σχετίζονται με τις παρουσιάσεις που χρησιμοποιεί στην τάξη. Δείτε λοιπόν στην συνέχεια μία παρουσίαση από τον Simon Jones που εξηγεί τα βασικά συστατικά στοιχεία μίας καλής παρουσίασης.

ΑΕΠΠ : Μία παρουσίαση για την διδασκαλία της ενότητας 6.2

Αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσω με την διδασκαλία του 6ου κεφαλαίου σε δύο διδακτικές ώρες. Στην πρώτη διδακτική ώρα θα ασχοληθώ με τις ενότητες 6.1 - 6.3. Επειδή εξάλλου πιστεύω ότι είναι καλύτερο να διδάξουμε τις ενότητες αυτές μέσα από παρουσιάσεις έφτιαξα την παρακάτω παρουσίαση για την ενότητα 6.2.  Θα ήθελα να πω ότι για την δημιουργία της παρουσίασης έπρεπε να βρω αρκετά στοιχεία και εκτός βιβλίου. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να μάθω αρκετά πράγματα για την ιστορία των γλωσσών προγραμματισμού. Ένα π.χ. ενδιαφέρον στοιχείο που δεν το ήξερα είναι ότι η γλώσσα Cobol δημιουργήθηκε από μία γυναίκα που ονομαζόταν Grace Hopper. Εσείς το ξέρατε; View more presentations from John Saribalidis . Θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες και μία μικρότερη παρουσίαση που ετοιμάζω για την ενότητα 6.3.

Υλικό για την διδασκαλία της εργονομίας

Το 3ο κεφάλαιο στην Α' Γυμνασίου έχει τίτλο " Εργονομία ". Αν και μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το θέμα αυτό πιστεύω ότι τα λόγια δεν είναι αρκετά. Έτσι παραθέτω στην συνέχεια υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη. Θα ξεκινήσω με μία ωραία παρουσίαση από το BBC . Στην παρουσίαση αυτή καλούνται οι μαθητές να επιλέξουν βήμα-βήμα από τι θα πρέπει να αποτελείται το γραφείο τους. Μαθαίνουν έτσι τι καρέκλα να χρησιμοποιούν, πως να τοποθετούν τα πόδια και το σώμα τους, πως να τοποθετούν τα χέρια τους πάνω στο πληκτρολόγιο και άλλα πολλά. Η δεύτερη πρόταση μου αφορά μία ιστοσελίδα από την Νέα Ζηλανδία . Στην ιστοσελίδα αυτή προτείνονται τρεις δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μαθαίνουν οι μαθητές θέματα που αφορούν την εργονομία. Η μία αφορά την τάξη, η άλλη το υπνοδωμάτιο και η άλλη όταν συγκεντρώνεται μία παρέα μαθητών. Μπορείτε εξάλλου να κατεβάσετε οδηγίες που αφορούν τους γονείς και τους καθηγητές. Η τρίτη πρόταση μου έχει να κάνει με μία παρο

Στατιστικά για το YouTube [Infographic]

Δείτε στη συνέχεια ένα πολύ ωραίο infographic με στατιστικά για το YouTube . Πηγή : OnlineSchools Εκπαίδευση Το παραπάνω infographic μπορεί να παρουσιαστεί στην τάξη για να δείξει ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Internet. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές μπορούν ευκολότερα να κατανοήσουν το μέγεθος των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν καθημερινά.

Οι ασκήσεις ΑΕΠΠ για τον μήνα Σεπτέμβριο

Για τον μήνα Σεπτέμβριο δεν μπόρεσα να ανεβάσω πολλές ασκήσεις  για το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον γιατί ασχολήθηκα περισσότερο με τις παρουσιάσεις του 1ου και του 2ου κεφαλαίου. Οι ασκήσεις αυτές ήταν οι εξής : Διαγωνισμός Καρφωμάτων ( Δυσδιάστατοι Πίνακες ) Υπηρεσία Πόρτα - Πόρτα ( Δομή Επιλογής ) Μέτρηση ταχύτητας ADSL ( Δομή Επιλογής )